Νέας Γης – Newfoundland
Σκύλος εργασίας που ανήκει στην ομάδα 2

Χώρα:  Kαναδά
Ύψος: 66 cm +
Βάρος: 50 κιλα +

Επίσημα αναγνωρισμένα χρώματα από την FCI: μαύρο, μαυρόασπρο και καφέ (στα μαύρα και στα καφέ αποδεκτή είναι και η ύπαρξη λευκών σημαδιών). Το πρότυπο της φυλής μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα της FCI και εδώ.

Χρησιμότητα: Παλαιότερα τα χρησιμοποιούσαν ως σκύλους έλξης. Έσερναν ξύλα και τραβούσαν τα δίχτυα των ψαράδων. Στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν (έως και σήμερα) ως ναυαγοσώστες. Από κει και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητά τους να μπορούν με μια μάτια τους να σε κάνουν να τα θέλεις ως μέλη της οικογένειας και κομμάτι της καθημερινότητάς σου.Το Νέας Γης είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος με καρδιά μωρού, δεν έχει κανένα ίχνος επιθετικότητας, ενώ έχει εκτραφεί ώστε μέσα από τη μυϊκή δύναμή του να προσφέρει μόνο καλό.

Ερωτήσεις-παρατηρήσεις που μας κάνουν καθημερινά:

1) Με τη ζέστη πως τα πάει; Κάνει για την Ελλάδα;

Ο διπλός μανδύας που έχουν δεν τους προστατεύει μονό από το κρύο (παγωμένα νερά) αλλά και από τη ζέστη, γι’ αυτό και ποτέ δεν κουρεύεται, μόνο καλλωπίζεται. Εξάλλου, όπως εμείς δεν αντέχουμε και προστατευόμαστε από τους καύσωνες της χώρας μας, έτσι πρέπει να προστατεύουμε και το ζώο μας. Συμπληρώνοντας, θα έλεγα ότι αν ένα νιούφι (σαν «νερόσκυλο» που είναι) δεν κάνει για την Ελλάδα που «πνίγεται» στις παραλίες, τότε ποια φυλή είναι ιδανική;

2) Με την τρίχα πως τα πάτε;

Με ένα καθημερινό πεντάλεπτο βούρτσισμα, η τρίχα και η υγιεινή του σκύλου διατηρούνται σε άψογο επίπεδο. Το βούρτσισμα δεν βοηθάει μόνο στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας, αλλά και στην απομάκρυνση σκόνης από το δέρμα. ΜΑΔΑΕΙ όμως μία με δύο φορές το χρόνο, και όταν συμβαίνει αυτό πρέπει να χτενίζεις για 10-15 μέρες αρκετή ώρα την ημέρα. Όμως αυτή η δουλειά δεν είναι αγγαρεία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείς να χτενίσεις ένα Νέας Γης. Ένας από αυτούς σου προσφέρει και ηρεμία, π.χ., ξαπλώνοντας μαζί του κάτω το χτένισμα είναι σαν χάδι, χάδι που το ευχαριστιέται και ο σκύλος και εμείς.

3) Πρέπει να έχετε μονοκατοικία σίγουρα…

Κάθε σκύλος είναι ευτυχισμένος δίπλα στο αφεντικό του, δηλαδή ακόμη και σε δύο τετραγωνικά. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πράττουμε ανάλογα με τις ανάγκες της φυλής που έχουμε δίπλα μας (ανάγκη για εκτόνωση κ.λπ.). Για παράδειγμα, ένα νιούφι δεν έχει ανάγκη από καθημερινή εκτόνωση, όμως δεν είναι κακό να του την προσφέρουμε. Εμείς, όποτε μπορούμε, πηγαίνουμε τους σκύλους μας στη θάλασσα και εκεί πραγματικά μας δείχνουν όλο τους το «είναι»!

Αν δεν σας καλύπτουν οι συγκεκριμένες απορίες πάνω στα Νέας Γης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail ή/και τηλεφώνου για περαιτέρω διευκρινήσεις. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε ώστε να κλείσουμε κάποιο ραντεβού για να γνωρίσετε από κοντά τη φυλή.